به گزارش اصناف شهر، مهدی هادیان با اشاره به موضوع مطرح شده اخیر مبنی بر پیگیری حذف صفر از پول ملی از سوی بانک مرکزی به تشریح ابعاد مختلف این موضوع پرداخت و گفت: با نگاهی به تاریخچه پولی برخی از کشورها، طی چند دهه گذشته، میتوان گفت که معمولا کشورهایی که با یک ابر بحران تورمی روبرو یا طی سالهای متوالی با تورم فزاینده مواجهه بودند، تصمیم به اصلاحات پولی گرفتند؛ به طوری که چند صفر را از واحد پولی خود حذف کردند و همین موضوع با تغییر اسم واحد پولی کشورها نیز همراه بوده است.
باید به فکر دوران پس از حذف صفر باشیم!
وی با اشاره به لزوم توجه به آیندهنگری و پیشبینی شرایط پس از اقدام به اطلاح واحد پول ملی گفت: با این حال، سوالی که مطرح میشود این است که بعد از حذف صفر از واحد پولی چه اتفاقی رخ میدهد و اینکه آیا این اقدام، سیاستی مفید است یا اینکه نتیجه آن مفید نخواهد بود.
این عضو هیئت علمی پژوهشکده پولی و بانکی افزود: برای مثال، زمانی که به تجربه کشورها توجه میشود، میبینیم که این اقدام در برخی از کشورها نتیجه مثبتی داشته و در برخی دیگر با شکست روبرو بوده است که مجبور شدند تا تجربه حذف صفر را برای چندین بار تکرار کنند.
هادیان ادامه داد: وقتی که بیشتر این موضوع بررسی میشود، متوجه میشویم که در کشورهایی که همزمان با اصلاحات پول ملی، مشکلات ساختاری و عوامل تورم را مهار کردند، بعد از اقدام اولیه به اصلاح واحد پولی، دیگر نیازمند به اقدام برای اصلاح مجدد پولی نبودند. در طرف مقابل کشورهایی که بدون توجه به منشا تورم، اقدام به اصلاحات پولی کردند، پس از مدتی دوباره ناچار شدند که حذف صفر را انجام دهند تا به واحد پولی خود اعتبار ببخشند.
برابری پول هر کشور برای مردم آن مهم است
وی خاطرنشان کرد: این یک حقیقت است که واحدهای پولی در سطح ملی با یکدیگر مقایسه میشوند و برای مردم هر کشوری نیز مهم است که واحد پول کشورشان در مقابل واحد پول دیگر کشورها چه میزان ارزش و اعتبار دارد؛ چراکه اگر برای معامله واحد پول با ارزهای دیگر، نیاز باشد حجم بالایی از پول یک کشور تبادل شود هم در عرصه سیاسی و هم در عرضه ملی، وجه مناسبی ندارد و به همین خاطر است که در برخی مقاطع کشورها، اقدام به اصلاح پولی برای خلق اعتبار به پول ملی صورت میگیرد.
این عضو گروه مطالعات سیاستهای پولی و ارزی خاطرنشان کرد: در مجموع، هرچه واحد پول یک کشور از صفرهای بیشتری برخوردار باشد، به نگهداری حجم بیشتری پول نیاز است که هزینههای زیادی برای چاپ اسکناس داشته و علاوه بر آن در بخشهای حسابداری مشکلاتی را به همراه دارد.
هادیان ادامه داد: اما، سوال اساسی و بنیادین در این رابطه این است که با تصور اینکه اصلاحات پولی محقق شد، پس از آن چه باید کرد؟ آیا قرار است همان روندهای پیشین تکرار شود و با ابرتورم روبرو باشیم و یا اینکه همزمان با آن برای مهار و درمان تورم اقدامات اصلاحی صورت میگیرد و این اطمینان ایجاد شود که مانند سابق با جهش تورمی روبرو نباشیم.